06.09.2021  Bilanț – 10 ani de OGP România

 

În data de 6 septembrie 2021, Guvernul României aniversează 10 ani de la momentul la care și-a manifestat intenția de a lua parte la inițiativa internațională Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă (Open Government Partnership – OGP). Acesta este un acord internațional ce vizează angajarea guvernelor în promovarea transparenței, combaterea corupției și utilizarea noilor tehnologii pentru a consolida actul de guvernare și dialogul cu cetățenii. Acesta a fost lansat în mod oficial în septembrie 2011, când 8 state au semnat Declarația pentru o Guvernare Deschisă și au prezentat planurile naționale de acțiune în vederea îndeplinirii obiectivelor propuse.

La nivel național, platforma OGP servește ca un mecanism accesibil pentru a transpune în acțiuni principiile asumate prin programele de guvernare sau strategii naționale, dar și recomandări sau angajamente asumate în cadrul organismelor sau summit-urilor internaționale.

Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă oferă șansa tuturor cetățenilor și organizațiilor neguvernamentale de a participa la luarea deciziilor și de a propune măsuri pe care Guvernul să le implementeze, prin instituțiile de resort. OGP promovează propunerile societății civile pentru preluarea pe agenda guvernamentală a priorităților cetățenești și creează un cadru adecvat de dialog constructiv și durabil pentru ca punctul de vedere al oricărui individ din societatea să conteze.

Guvernul României se află la al 5-lea Plan Național de Acțiune de când a aderat, în anul 2011, la inițiativa internațională Parteneriatul pentru Guvernare Deschisă, continuând astfel să dovedească menținerea eforturilor de a angaja politici necesare pentru a deveni un guvern mai deschis, mai responsabil și mai eficient prin promovarea transparenței guvernamentale, încurajarea participării civice la viața publică, folosirea noilor tehnologii în administrație și combaterea corupției. Până în prezent România a adoptat 5 Planuri Naționale de Acțiune, înglobând peste 70 de angajamente de guvernare deschisă, pe domenii prioritare precum: participare și consultare, transparență, justiție și integritate, servicii sociale, educație deschisă, date deschise.

Aceste Planuri de Acțiune au fost elaborate și implementate în colaborare cu peste 60 de organizații din societatea civilă, și cuprind 70 de angajamente aprobate pentru implementare, selectate dintr-un număr de peste 200 de propuneri primite.

Din totalul angajamentelor implementate de către Guvernul României, cele mai de succes pot fi considerate:

portalul legislatie.just.ro – implementat în cadrul PNA 2014-2016 de către Ministerul Justiției. Acesta reprezintă un portal guvernamental care permite accesul liber și gratuit al cetățenilor la legislația națională actualizată și consolidată

  • Date deschise – angajament ce reflectă dezvoltarea inițiativei naționale de deschidere a datelor guvernamentale. Până în prezent, pe portalul național de date deschise data.gov.ro au fost publicate 2400 de seturi de date cu peste 27000 de fișiere aferente, în domenii precum finanțe, social, sănătate, achiziții publice, educație.
  • Guvernarea deschisă la nivel local – implementat de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acest angajament s-a concretizat în 8 sesiuni de informare privind guvernarea deschisă la nivel local pentru 111 localități și peste 200 de funcționari publici, o competiție anuală de promovare și premiere a bunelor practici de la nivel local în domeniul guvernării deschise.

Colaborarea și parteneriatul cu societatea civilă nu se rezumă doar la perioada de consultare, ci continuă și în perioada de implementare și monitorizare a acestora. În acest sens, facilitarea, prin standarde și mecanisme de lucru, a colaborării permanente dintre guverne și societatea civilă pentru implementarea reformelor de guvernare deschisă asumate, reprezintă una dintre caracteristicile de bază ale Parteneriatului.

De asemenea, alte formate de implicare precum Clubul OGP cu peste 25 astfel de întâlniri, organizate într-un cadru mai puțin formal, la care au participat reprezentanți ai administrației, mediului academic, societății civile, sectorului privat facilitând dialogul pe teme de guvernare deschisă sau Săptămâna Guvernării Deschise/ Open GOV WEEK (OGW) care reprezintă un apel la acțiune pentru transformarea modului în care guvernele interacționează cu și își deservesc cetățenii. În total, România a organizat peste 20 de evenimente pe subiecte de guvernare deschisă (dezbateri, webinare, concursuri, hackathoane) cu ocazia OGW.

La nivelul administrației publice locale, ca rezultat al eforturilor de la nivelul societății civile și instituțiilor de diseminare a principiilor OGP și ale guvernării deschise la nivel local, în prezent România are și două orașe membre în Programul OGP Local, Municipiul Iași și Municipiul Timișoara.

Pe plan internațional, conducerea OGP este asigurată prin intermediul unui Comitet Director (Steering Committee), ales prin vot al membrilor OGP pentru un mandat de trei ani, alcătuit din 22 membri (11 reprezentanți ai guvernelor naționale și 11 reprezentanți ai societății civile). În prezent, Guvernul României este membru al Steering Committee, din anul 2015, aflându-se la cel de-al doilea mandat de trei ani în acest rol.

Guvernul României își reafirmă angajamentul de a realiza în continuare eforturi necesare menținerii unei guvernări deschise și responsabile în fața cetățenilor, prin asumarea și implementarea de politici privind transparența guvernamentală, susținerea participării cetățenilor la viața publică, digitalizarea administrației și combaterea corupției.

Toate aceste reforme reprezintă viziunea Guvernului României în ceea ce privește modernizarea serviciilor publice înspre beneficiul cetățenilor și responsabilitatea asumată de actuala echipă guvernamentală de a crește nivelul de încredere a societății civile în instituțiile statului și de a duce la îndeplinire măsurile de dezvoltare a actualului aparat administrativ. Aceste aspecte pot fi confirmate prin interesul crescut al Guvernului față de principiile guvernării deschise, prin includerea mai multor categorii de reforme în diverse documente strategice naționale precum Planul Național de Redresare și Reziliență sau viitoarea Strategiei Naționale Anticorupție 2021-2025, acțiuni ce completează angajamentele specifice asumate deja în Planul Național de Acțiune OGP România 2020-2022.

Guvernul României este un partener de încredere atât al cetățenilor, întrucât îndeplinirea obiectivelor propuse în domeniul guvernării deschise reprezintă un deziderat de la care nicio societate democratică nu se poate abate.

Sari la conținut