Lansarea rapoartelor OCDE: Open Government Review și Civic Space Country Review of Romania

Secretarul General al Guvernului, domnul Mircea Abrudean și Secretarul General Adjunct al Guvernului, domnul Adrian Țuțuianu, au primit vineri, 7.07.2023, la Palatul Victoria, delegația OCDE condusă de doamna Gillian Dorner, director adjunct al Directoratului pentru Guvernanță Publică din cadrul OCDE.

Cu prilejul acestei vizite la București, Secretariatul General al Guvernului(SGG) a lansat două rapoarte esențiale, de interes major pentru aparatul guvernamental și pentru procesul de aderare al României la OCDE, care au rezultat în urma implementării a două proiecte finanțate de DG REFORM/COM, prin Instrumentul pentru Asistență Tehnică și prin Mecanismul Norvegian, astfel:

  1. Open Government Review of Romania ce are ca obiect analizarea legislației și practicilor în domeniul guvernării deschise la nivelul României și oferirea de recomandări pentru alinierea instituțiilor naționale la standardele de bună practică ale OCDE
  2. Civic Space Country Review of Romania ce urmărește analizarea legislației și practicilor în domeniul protecției spațiului civic și respectării drepturilor și libertăților cetățenești.

Cele două rapoarte sunt considerate complementare deoarece ambele conțin recomandări a căror implementare va genera un impact semnificativ în relația dintre administrația publică și societatea civilă. Astfel, lansarea concomitentă a celor două rapoarte demonstrează obiectivul SGG de a aborda unitar reformele în domeniul guvernării deschise și a protecției spațiului civic.

Reamintim că aderarea României la OCDE reprezintă cel mai important obiectiv de politică externă al statului român după aderarea la NATO şi la UE. Atingerea acestui obiectiv va permite o modernizare suplimentară a României în direcția statelor cu economii consolidate. Printre recomandările experților OCDE se menționează că printre modalitățile de consolidare a încrederii în actul public de guvernare se numără și  îmbunătățirea calităților serviciilor publice, iar administrația publică din România trebuie să producă rezultate concrete. Prin urmare, rapoartele OCDE lansate astăzi vor contribui semnificativ la fundamentarea priorităților de guvernanță publică ale României.

Sari la conținut