Conferința de lansare a ELoGE în România

În data de 04.05.2022, la Palatul Victoria a avut loc Conferința de lansare a  implementării Etichetei Europene pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) în România, întâlnire organizată de către Secretariatul General al Guvernului, în parteneriat cu Consiliul Europei. La acest eveniment au participat peste 50 de reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, respectiv reprezentanți ai: Institutului Național de Administrație, Consiliului Național al Rectorilor, precum și ai celor patru structuri asociative ale autorităților administrației publice locale din România: Asociația Comunelor din România, Asociația Orașelor din România, Asociația Municipiilor din România și Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România.

ELoGE este un premiuacordat de către Consiliul Europei autorităților administrației publice locale, în baza unei analize făcute printr-un mecanism european și internațional de evaluare cu privire la calitatea guvernării locale și reprezintă o modalitate de certificare, de apreciere și de recunoaștere a acelor autorități publice locale a căror activitate se desfășoară la standarde internaționale.

Conferința de lansare a avut drept scop diseminarea informației cu privire la implementarea ELoGE în România pentru cât mai multe autorități ale administrației publice locale interesate să aplice  pentru acest program de certificare a calității implementării principiilor bunei guvernări, la nivel local.

Conferința a fost și un prilej de dezbatere cu primarii, viceprimarii, președinții de consilii județene a impactului pe care acest program îl are în contextul procesului de reformă a administrației publice locale, din perspectiva apropierii administrației de cetățeni.

Reprezentantul Consiliului Europei, dl. Daniel Popescu – Șeful Direcției Guvernare Democratică – a felicitat și a urat succes echipei SGG pentru obținerea acreditării, prezentând de asemenea rolul Consiliului Europei în asigurarea suportului necesar SGG pentru implementarea ELoGE.

De asemenea, dl. Marian Neacșu – Secretarul general al Guvernului – și-a afirmat întreaga sa deschidere și colaborare cu Consiliul Europei, în așa fel încât Secretariatului General al Guvernului să ducă la bun sfârșit acest proiect implementat în România pentru prima dată, după aproape 30 de ani de la momentul în care România a devenit membră a Consiliului Europei (1993).

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, dl. László Borbély- Consilier de Stat- a subliniat importanța bunei guvernări la nivel local pentru asigurarea dezvoltării armonioase și durabile a colectivităților locale. De asemenea, a menționat și faptul că Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă își dorește să susțină proiectele locale care ajută la îndeplinirea obiectivului bunei guvernări: „Dezvoltare durabilă și orientare pe termen lung”.

Secretariatul General al Guvernului, prin Serviciul pentru Guvernare Deschisă din cadrul Direcției Generale Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare, a fost acreditat de către Consiliul Europei pentru ca, în următorii 3 ani să implementeze Eticheta Europeană pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) împreună cu autoritățile publice locale din România.

La nivel național, evaluarea modului în care va fi implementat ELoGE în România se va face de către Comisia Națională de Evaluare, care are în componența sa reprezentanți ai următoarelor instituții: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Consiliul Național al Rectorilor, Institutul Național de Administrație (I.N.A.), Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România (U.N.C.J.R.), Asociația Municipiilor din România (A.M.R.), Asociația Orașelor din România (A.O.R.) și Asociația Comunelor din România (A.Co.R.).

Președintele Comisiei Naționale de Evaluare,  dl. Victor Moraru, director general –  Direcția Generală Guvernare Deschisă, Relații Publice și Cooperare, a transmis participanților la întâlnire că echipa SGG este interfața între Consiliul Europei și autoritățile publice locale care vor participa la program și va asigura eficiența și corectitudinea implementării acestei etichete, în așa fel încât la finalul programului va rezulta o radiografie cât mai precisă a situației de la nivelul autorităților care au aplicat.

 

Obiectul acestui program constă în analiza modului în care sunt implementate în practică de către autoritățile publice locale, cele 12 principii ale bunei guvernări, stabilite de către Consiliul Europei:

  1. Participarea cetățenilor, desfășurarea corectă a alegerilor și reprezentarea;
  2. Receptivitate;
  3. Eficiență și eficacitate;
  4. Deschidere și transparență;
  5. Stat de drept;
  6. Comportament etic;
  7. Capacitate și competență;
  8. Inovare și deschidere către noutate;
  9. Dezvoltare durabilă și orientare pe termen lung;
  10. Management financiar solid;
  11. Drepturile omului, diversitatea culturală și coeziunea socială;
  12. Responsabilitate.

Implementarea Etichetei Europene pentru Excelență în Guvernare (ELoGE) în România va contribui la evaluarea și la creșterea calității guvernării locale, a creșterii încrederii cetățenilor în factorii de decizie și a implicării societății civile în procesul de luare a deciziilor autorităților publice locale – elemente esențiale pentru o administrație publică locală eficientă și în acord cu cetățenii pe care îi reprezintă.

Până la sfârșitul lunii iunie, SGG va alcătui lista autorităților publice locale ce doresc să participe la acest program, in mod benevol. Acestă activitate se va realiza fie prin adresarea unei solicitări în scris direct către Secretariatul General al Guvernului în acest sens, fie prin intermediul structurilor asociative ale autorităților publice locale. De asemenea, va fi pus la dispoziție pe site-ul SGG un formular on-line de înscriere a acestor autorități publice locale, astfel încât toate autoritățile publice interesate să aibă șansa înscrierii pentru certificarea ELoGE.

Sari la conținut