28.08.2023 Lansarea versiunilor în limba română ale Declarației OCDE privind inovarea sectorului public și Ghidului privind inovarea

  • Declarația privind inovarea sectorului public”, instrument al OCDE; (.pdf)
  • Ghidul privind inovarea” (Declaration Playbook), realizat prin colaborarea echipei SGG cu OCDE și alte 9 state. (.pdf)

 

14.06.2023 Comunicat   Crearea viziunii Laboratorului de inovare din cadrul SGG, workshop de introducere în conceptul de inovare anticipativă”, eveniment desfășurat la Palatul Victoria (.pdf)

În cadrul proiectului ”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României”, Secretariatul General al Guvernului a organizat  la Palatul Victoria, prin intermediul echipei Laboratorului de Inovare, în data de 14 iunie 2023, în format fizic, evenimentul intitulat „Crearea viziunii Laboratorului de inovare din cadrul SGG, workshop de introducere în conceptul de inovare anticipativă” ce s-a  bucurat de prezența a peste 40 de reprezentanți din administrația publică, dar și ai societății civile.

Evenimentul a continuat seria de întâlniri organizate de echipa Laboratorului de inovare din cadrul SGG cu rețeaua extinsă a partenerilor, având un caracter interactiv urmărind posibilele arii de cooperare, precum și valorificarea experienței și pregătirii participanților. Acesta a avut ca obiectiv familiarizarea cu metodologiile de lucru aferente inovării anticipative, respectiv utilizarea practică a previziunii strategice, pornind de la expertiza reprezentanților Observatorului pentru Inovare în Sectorul Public (OPSI) al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) și experților invitați.

Inovarea anticipativă reprezintă capacitatea organizațiilor de a percepe, înțelege și acționa în mod consecvent asupra viitorului, de a acționa pe baza cunoștințelor despre viitor prin noi creații care au potențialul de a impacta valorile publice.

Atelierul a fost moderat și facilitat de echipa Laboratorului de inovare din cadrul SGG, echipa OPSI-OECD: Dr. Bruno Monteiro – analist de politici și Heather Buisman – analist de inovare, precum și experții invitați: Dr. Piret Tõnurist – specialist inovare anticipativă și Julia Staudt – specialist inovare anticipativă.

Echipa și rețeaua au lucrat la testarea viitorului și co-crearea unei viziuni pentru noul Laborator de inovare al Guvernului României, folosind metode de backcasting (retroproiecție), vizionare, viitor normativ și testare la stres.

Împreună, rețeaua extinsă a Laboratorului a lucrat să identifice:

  • viziuni diferite pentru laborator în 2030;
  • repere esențiale ar trebui atinse din 2030 în prezent pentru ca aceste viziuni să fie realizabile;
  • cum să testeze la stres aceste viziuni și repere împotriva unor potențiale perturbări;
  • cunoștințele pe care laboratorul le poate pune în aplicare pentru a elabora o foaie de parcurs adaptată viitorului pentru anii următori.

De asemenea, workshop-ul a constituit o nouă oportunitate pentru extinderea și consolidarea rețelei Laboratorului, dar și pentru funcționarii publici să se conecteze și să colaboreze, învățând despre metode și instrumente noi de lucru și să facă schimb de experiențe și de soluții.

***

Proiectul ”Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României” beneficiază de un grant în valoare de 3,020,000 €, oferit de Norvegia în cadrul Programului „Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor”, finanțat prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021 și administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

31.03.2023 Comunicat post eveniment SGG-InoEVENT  .(pdf)  – Agenda evenimentului (.pdf)

Comunicat post eveniment – SGG – InoEVENT

În data de 22 martie 2023 a avut loc la Palatul Victoria, evenimentul dedicat inovării sectorului public și intulat ”SGG-InoEVENT”, care s-a bucurat de prezența largă a reprezentaților administrației publice, mediul ONG, academia și sectorul de business, cu peste 100 de participanți.

Evenimentul reprezintă o activitate aferentă proiectului „Dezvoltarea capacității administrative în domeniul guvernării publice – o abordare coordonată a Centrului Guvernului României-PNP003” implementat în parteneriat cu Ministerul Justiției și Autoritatea pentru Digitalizarea României, finanțat prin Granturile Spațiului Economic European (SEE) și Norvegiene 2014-2021, beneficiind de expertiza Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Prin acest proiect se propune o abordare strategică integrată a mai multor domenii ce vizează: dezvoltarea durabilă, guvernarea deschisă, digitalizarea, integritatea publică și inovarea sectorului public.

Evenimentul public ”SGG InoEVENT” a  fost format din 2 activități, respectiv un Panel cu invitați la nivel înalt, având ca scop prezentarea de către OCDE și SGG către actori din ecosistemul larg, format din instituții și autorități publice centrale, ONG-uri, mediul academic și alti stakeholderi relevanți a ”Planului de acțiuni pentru creșterea capacității de inovare” (livrabilul 2 al proiectului), a beneficiilor înființării și funcționării primului ”Laborator de inovare” de la centrul Guvernului (SGG), precum și un workshop dedicat dezvoltării zonei de inovare a administrației publice având ca scop identificarea modalităților concrete de colaborare cu Laboratorul de inovare din cadrul SGG.

Partea întâi – Panelul –  a beneficiat de participarea unor invitați de nivel înalt. Deschiderea evenimentului a fost realizată de Tudor Buzatu, Secretar de stat reprezentant al  Secretarului General al Guvernului, iar discuțiile din cadrul panelului au fost moderate de Marco Daglio, șeful Diviziei pentru Inovarea Sectorului Public din cadrul OCDE.

Speakerii în panel au fost Simona Bucura-Oprescu, președinte al Comisiei pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaților, Sebastian Burduja, Ministrul cercetării, inovării și digitalizării; Vasile – Felix Cozma, Președintele Agenției naționale a Funcționarilor Publici; Mihai Ghigiu, Președinte al Institutului Național de Administrație.

”Planul de acțiuni pentru inovoare”, lansat oficial în cadrul panelului, este accesibil pe pagina oficială a Secretariatului General al Guvernului, în secțiunea dedicată Laboratorului de inovare, și poate vi vizionat și aici https://sgg.gov.ro/1/laboratorul-de-inovare/

Prezentarea conceptului ”Laboratoarelor de inovare” din statele membre OCDE, ca element care atinge una dintre măsurile propuse în ”Planul de acțiuni pentru creșterea capacității de inovare a administrației publice”  a fost realizată de Frédéric Baervoets, Manager, Laboratorul de inovare – NIDO, Belgia, precum și de Malcolm Beattie, Head of Innovation Lab, Department of Finance, Northern Ireland.

Partea a doua a ”SGG InoEVENT” a fost dedicată unui workshop aplicat și destinat explorării și creșterii capacității de inovare în sectorul public a participanților, facilitat și coordonat de echipa laboratorului de inovare din SGG, asistați de experții OCDE. Rezultatul activităților a fost de a identifica și, mai ales, de a da valoare unor soluții co-create pentru nevoile și blocajele administrative . Prin interconectarea  cu participanții, s-a realizat un prim pas valoros al co-creării și co-designului, care este parte a unei capacități inovatoare.

Scopul workshopului a fost acela de a ”sparge gheața”, de a sublinia importanța muncii în colaborare, în rețea și de a se asigura că activitățile acesteia sunt orientate spre rezultate și că este dinamică.

Prezentările din panel și workshop, precum și rezultatele workshop-ului pot fi accesate pe site-ul SGG:

  • Poze eveniment

  

22.03.2023 Plan de acțiune: Consolidarea capacității de inovare a Guvernului României (.pdf) (.doc)

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Sari la conținut