Mircea Abrudean a condus delegația României în cadrul Comitetului privind Studiul economic al României 2024 la OCDE

 

În cadrul demersurilor vizând procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (O.C.D.E.), în  data de 16 ianuarie 2024, România a fost invitată să participe la cea de-a 1423-a reuniune a Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare privind Studiul economic al României 2024, eveniment care s-a desfășurat în format hibrid, la Paris.

Delegația României a fost condusă de Secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, alături de reprezentații instituțiilor și autorităților vizate de analiza aprofundată a domeniilor cuprinse de document, respectiv: Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Ministerul Finanțelor, Ministerul Justiției, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Banca Națională a României și Cancelaria Prim- Ministrului.

Având în vedere formatul reuniunii, această etapă a studiului s-a bucurat și de prezența în online a peste 100 de reprezentați din partea ministerelor, instituții și autorități centrale, care au susținut poziția României în fața reprezentanților celor 38 de state membre ale Comitetului pentru Evaluare Economică și Dezvoltare, fiind implicate în perioada de realizare pe parcursul anului 2023.

Echipa națională de coordonare a procesului de aderare la OCDE de la nivelul Ministerului Afacerilor Externe și Secretariatului General al Guvernului (SGG), împreună cu Comisia Națională de Strategie și Prognoză, aflată sub autoritatea SGG, au asigurat activitățile privind organizarea colectării de date la nivelul României pentru realizarea studiului.

Astfel, în cadrul reuniunii de la Paris, din 16 ianuarie, în secțiunea dedicată special României, s-au discutat aspectele din cadrul fiecărui capitol din studiu și progresele înregistrate față de studiul precedent, publicat în anul 2022, în domeniile economice relevante pentru procesul de aderare la OCDE.

Mircea Abrudean: “Studiul economic al României 2024 reprezintă un element cheie pentru procesul de aderare la OCDE, reflectând în mod obiectiv progresele realizate în ultimii doi ani și alinierea graduală la standardele OCDE stabilite pentru economiile de elită la nivel mondial. Varianta finală a Studiului, astfel cum va rezulta în urma discuțiilor aplicate de ieri, de la Paris, va conține o prezentare realistă a  situației economice actuale din România iar instituțiile și autoritățile publice vizate de studiu vor fi implicate în implementarea recomandărilor finale.”   

Coordonatorul Național pentru Aderarea României la OCDE, Luca Niculescu : În calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare.

Studiul economic OCDE se realizează pentru toate statele membre o dată la 2 ani și reprezintă o raportare la o serie de indicatori tehnici standard ai economiilor performante.

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022. În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Sari la conținut