Mircea Abrudean: “Statul trebuie să fie un acționar activ și informat, să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă”

Asociația Envisia, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului, a organizat, astăzi, Conferința Future of Governance.

Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, este unul care își propune medierea unor dezbateri, la cel mai înalt nivel, pe tema bunelor practici, provocărilor, inovațiilor și evoluțiilor în domeniul guvernanței

Ediția de anul acesta a evidențiat importanța guvernanței în ecosistemul public și și-a propus să expună nevoia companiilor publice și private și a consiliilor de administrație pentru provocările actuale – politice, sociale și tehnologice, dar și să încurajeze un comportament responsabil de-a lungul timpului.

În portofoliul Secretariatului General al Guvernului se află  o regie autonomă, RAAPPS, și 2 companii de stat: Transgaz și Transelectrica – cu filialele acesteia: OPCOM, SMART, FORMENERG și TELETRANS. De asemenea, SGG este coordonator pentru implementarea investiției I5 „Eficientizarea, modernizarea și digitalizarea rețelei naționale de transport al energiei electrice” finanțată prin componenta REPowerEU a PNRR.

România este în plin proces de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai important obiectiv de țară, după aderarea la Uniunea Europeană și NATO, iar una dintre prioritățile noastre în această perioadă o reprezintă îmbunătățirea guvernanței corporative a tuturor întreprinderilor publice din România, prin aplicarea și performarea principiilor elaborate de către Organizație.

De altfel, Secretariatul General al Guvernului, în calitate de coordonator al Reformei 9, prin Jalonul 440 asumat prin PNRR, are ca obiectiv „Îmbunătățirea cadrului procedural pentru punerea în aplicare a principiilor de guvernanță corporativă în întreprinderile de stat”.

“Am înțeles și suntem conștienți de faptul că statul trebuie să fie un acționar activ și informat, să se asigure că guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat este transparentă și responsabilă. Este esențial ca formele juridice ale acestor întreprinderi să fie standardizate și să se permită autonomia operațională.

Consiliile de administrație trebuie să aibă independența necesară pentru a-și îndeplini responsabilitățile, iar procesele de numire în aceste consilii trebuie să fie meritocratice și transparente. În plus, statul trebuie să stabilească politici de remunerație care să atragă profesioniști calificați și să favorizeze interesele pe termen lung ale întreprinderilor”, a declarat Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, prezent astăzi la eveniment.

Pentru a pune în acord reglementările naționale în materie de guvernanță corporativă a întreprinderilor publice cu principiile OCDE și, conform celor asumate prin PNRR, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a fost modificată și completată în mod substanțial.

Legea nr. 187/2023 a permis înființarea, la centrul Guvernului, prin aprobarea ulterioară a Hotărârii Guvernului nr. 617 din 2023, a Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice, structură aflată în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Modificările legislative au pus în aplicare, astfel, recomandările Raportului OCDE asupra Guvernanței Corporative a Întreprinderilor Publice din România, elaborat în luna februarie 2023.

AMEPIP, printre altele, are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare și are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație.

“Guvernul României este constant angajat în acest proces de aliniere completă la standardele și practicile europene în materie și doresc să reafirm angajamentul politic al României în a continua implementarea reformelor în domeniul guvernanței corporative”, a adăugat Abrudean.

Sari la conținut