Misiune de evaluare a OCDE la Secretariatul General al Guvernului

În perioada 10-14 iunie 2024 se desfășoară la București, la sediul Secretariatului General al Guvernului, misiunea de evaluare tehnică a României realizată de către Comitetul pentru Politica de Reglementare al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022 și în prezent se află în etapa tehnică a procesului de evaluare, care constă în transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitete sectoriale OCDE esențiale pentru acest proces.

Misiunea de evaluare are ca obiectiv analizarea modului în care România, în calitate de stat candidat, implementează principiile fundamentale de aderare pentru Comitetul pentru politici de reglementare expuse în Foaia de parcurs pentru procesul de aderare a României la OCDE.

Delegația OCDE este condusă de domnul Daniel Trnka, șef adjunct de divizie, avându-i alături pe domnul Alexander Roberts, analist de politici și doamna Pamela Portocarrero, analist de politici.

La deschiderea oficială a misiunii au participat domnul Adrian Țuțuianu, Secretarul general adjunct al Guvernului, și domnul Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, coordonator național pentru aderarea României la OCDE. De asemenea, la eveniment au participat experții din cadrul Secretariatului General al Guvernului (SGG) care vor sprijini din punct de vedere tehnic experții OCDE pe tot parcursul misiunii.

În cadrul sesiunii de deschidere a misiunii de evaluare, Secretarul general adjunct al Guvernului, dl. Adrian Țuțuianu, a subliniat faptul că aderarea României la OCDE reprezintă un obiectiv important de politică externă și a evidențiat prioritățile Guvernului în domeniul politicilor de reglementare care sunt necesare pentru alinierea la standardele OCDE, respectiv:

  • Promovarea și aplicarea sistematică a analizelor de impact și evaluărilor în procesul de luare a deciziilor din administrația publică centrală, într-un mod fezabil și gestionabil de către ministere;
  • Continuarea activităților care vizează dezvoltarea capacității ministerelor și autorităților/agențiilor de reglementare de a utiliza date statistice și analize pentru fundamentarea proiectelor de acte normative;
  • Continuarea acțiunilor care vizează limitarea numărului reglementărilor adoptate prin ordonanțe de urgență;
  • Îmbunătățirea practicilor de consultare publică în legătură cu proiectele de acte normative;
  • Continuarea procesului de simplificare a costurilor administrative generate de legislație atât pentru mediul de afaceri, cât și pentru cetățeni;
  • Identificarea oportunităților oferite de tehnologiile digitale (inclusiv inteligența artificială) în domeniul evaluării impactului reglementărilor și al reglementărilor în general;
  • Dezvoltarea unor măsuri care vizează cooperarea internațională în materie de reglementări și evaluarea impactului proiectelor de acte normative asupra jurisdicțiilor externe.

Coordonatorul național pentru aderarea României la OCDE, dl. Luca Niculescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a subliniat faptul că, în calitate de stat candidat la aderarea la OCDE, România este, în prezent, pe deplin implicată într-un efort național de autoevaluare a îndeplinirii condițiilor și standardelor necesare procesului de aderare. Astfel, în ultimii ani, eforturile administrației publice românești au condus la îmbunătățirea eficienței și transparenței politicilor de reglementare.

Pentru derularea misiunii din această săptămână, reprezentanții Secretariatului General al Guvernului (SGG), care asigură punctul național instituțional în relația României cu acest comitet, au organizat întrevederi cu experți și oficiali ai instituțiilor și autorităților publice relevante dar și cu actori din mediul de afaceri din România și societatea civilă, implicați în tematica politicilor de reglementare,  a analizelor de impact ex-ante și ex-post, în procesul de monitorizare și raportare precum și cooperarea cu agențiile de reglementare.

Sari la conținut