Adoptarea Strategiei naționale de dezvoltare durabilă a României 2030

Hotărârea Guvernului privind Strategia Națională de Dezvoltare Durabilă (SNDD) a României 2030, elaborată de Secretariatul General al Guvernului și Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a fost adoptată de Executiv în ședința din 9 noiembrie a.c..

Realizată în coordonarea Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă și după  o consultare publică extinsă, Strategia adoptată de Guvern stabilește cadrul național pentru susținerea Agendei 2030 și implementarea setului de 17 obiective de dezvoltare durabilă.

Strategia pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 înglobează trei piloni esenţiali: dezvoltare economică, echitate socială şi mediu. Pentru urmărirea și verificarea implementării Strategiei se va întocmi Planul de acțiune pentru materializarea obiectivelor, prin implicarea instituțiilor participante la implementare. De asemenea, având la bază noile obiective se va actualiza setul de indicatori naționali în colaborare cu Institutul Național de Statistică.

Mai mult, documentul propune şi înfiinţarea unui cadru instituţional: Comitetul Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă, condus de prim-ministru; nuclee pentru dezvoltare durabilă, la nivelul autorităților publice centrale cu atribuții în domeniul dezvoltării durabile; Consiliul Consultativ pentru Dezvoltare Durabilă, format din specialişti; sprijinirea formării unei coaliţii pentru dezvoltare durabilă  din reprezentanţi ai societăţii civile.

Strategia naţională pentru dezvoltarea durabilă a României 2030 oferă principalele direcţii de acţiune pentru implementarea Agendei 2030, asumată de 193 de state la Adunarea Generală ONU din 2015.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support