Comunicat:SGG derulează proiecte de afirmare a identităţii naţionale, de promovare şi dezvoltare a limbii române din Harghita şi Covasna

SGG derulează proiecte de afirmare a identităţii naţionale, de promovare şi dezvoltare a limbii române din Harghita şi Covasna

Reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului (SGG) au participat, în perioada 12-17 august 2019, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, ediția a XVII-a.

SGG derulează o serie de proiecte în Harghita şi Covasna, care au ca principal scop afirmarea identităţii naţionale, promovarea şi dezvoltarea limbii române, precum şi a tradiţiilor.

Proiectele sunt rezultatul dialogului pe care asociaţiile româneşti din zonă l-au avut în luna februarie a acestui an cu premierul Viorica Dăncilă .  Prin cele aproximativ 18 proiecte aflate în derulare se dorește identificarea unor soluții comune în ceea ce privește acoperirea necesităţilor identitare din zonă, dialogul real, bazat pe încredere reciprocă, pe înţelegerea importanţei dezvoltării cadrului de colaborare şi promovare identitară.

Mesajul secretarului general al Guvernului, Toni Greblă, la evenimentele de la Izvorul Mureșului a fost unul de susținere a reafirmării identității naționale:

“Limba română şi idealurile românilor de pretutindeni au constituit mereu o dimensiune sacră, pentru care înaintaşii noştri au luptat şi au plătit preţul suprem. Lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureşului generează un nivel de conştientizare, la nivelul societăţii, a nevoii de reafirmare continuă a identităţii naţionale, a promovării limbii şi tradiţiilor româneşti, indiferent de perspectiva geografică a locului unde românii trăiesc”.

***

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului a ajuns la a XVII-a ediţie, timp de mai multe zile fiind dezbătute problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, din diaspora, dar şi cei din Harghita şi Covasna.

 

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support