INFORMAȚIE DE PRESĂ

Secretarul general al Guvernului – la sesiunea festivă “Sincroniile europene ale culturii românești“, dedicată Zilei Culturii Naționale

 

          Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a participat la sesiunea festivă “Sincroniile europene ale culturii românești“, dedicată Zilei Culturii Naționale și organizată de Academia Română, miercuri, 15 ianuarie 2020, la Ateneul Român.

În cadrul evenimentului, secretarul general al Guvernului a transmis mesajul prim-ministrului Ludovic Orban:

Vă mulțumesc pentru prilejul pe care mi-l oferiți de a transmite mesajul meu cu prilejul Zilei Culturii Naționale și de a omagia statura artistică a poetului nostru național, Mihai Eminescu.

Felicit Academia Română, Fundația Națională pentru Științe și Artă și Muzeul Național al Literaturii Române pentru organizarea acestei dezbateri și pentru tema foarte inspirat aleasă: Sincroniile europene ale culturii românești.

Recunoașterea și respectul României în lume sunt clădite într-o măsură covârșitoare pe fundamentul patrimoniului nostru cultural, cel mai reprezentativ act identitar al națiunii române.

Cultura ne-a ținut aproape de Europa atunci când regimuri politice încercau să ne izoleze, ne-a ținut uniți atunci când oameni politici nechibzuiți încercau să ne dezbine.

Cultura este cea care a stat mereu în avangarda luptei pentru libertatea spiritului, a inspirat valorile, a lărgit orizontul omului de a înțelege și de a depăși bariere ridicate de temeri sau prejudecăți.

Este singura mărturie de identitate pe care nimeni nu o poate pierde și singurul avut tangibil de care un om nu poate sărăci.

Prin sistemul de credințe și valori, prin conservarea și perpetuarea elementelor comune, cultura a adus trăinicie națiunii române și a făcut posibile acte politice și sociale majore.

România de astăzi, cu idealurile și valorile sale, cunoscută drept o voce distinctă în lume, este un rod incontestabil al culturii.

Guvernul pe care îl conduc este un susținător al proiectelor menite să contribuie la proeminența profilului cultural românesc în tezaurul culturii universale.

Istoria ne-a dovedit că popoarele dăinuie atât cât rămâne vie cultura lor. Să păstram împreună vie cultura națională pentru prezentul și viitorul României!”.

 

   

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support