INFORMAȚIE DE PRESĂ

Secretarul general al Guvernului – la Convenția Românilor de Pretutindeni

 

         Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a participat la “Convenția Românilor de Pretutindeni“, organizată vineri, 24 ianuarie 2020, la Palatul Parlamentului.

         În cadrul evenimentului, Antonel Tănase a afirmat că trăim un moment istoric și că depinde de fiecare dintre noi să îi înțelegem adevărata semnificație.

         Totodată, secretarul general al Guvernului a transmis mesajul prim-ministrului Ludovic Orban:

         “Vreau să felicit organizatorii pentru tema dezbaterii și pentru momentul ales, deosebit de important prin simbolistica sa. Cu 161 de ani în urmă, românii de pe cele două maluri ale Milcovului sărbătoreau împreună îndeplinirea unui ideal drag al generației pașoptiste, unirea Moldovei cu Țara Românească. Mica Unire, cum este numit momentul istoric de la 24 ianuarie 1859, a reprezentat prima etapă în crearea statului unitar român, desăvârșită la 1 decembrie 1918, când a avut loc și unirea cu Transilvania, Banatul, Crișana și Maramureș.

         Istoria ne-a dovedit că putem fi o națiune puternică atunci când ne unește un obiectiv comun. În 1859, puternica apropiere culturală și economică dintre Moldova și Țara Românească a fost catalizatorul Micii Uniri. Însă, dezvoltarea și modernizarea statului nou format atunci nu ar fi fost posibile fără respectul pentru lege și pentru binele întregii națiuni.

         Provocarea actuală, dragi români, o reprezintă dezvoltarea țării în pas cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, reducând decalajele economice sau sociale și reinstaurând principiile statului de drept. Acesta este drumul pe care mi l-am asumat împreună cu echipa guvernamentală pe care o conduc, în deplin respect față de lege și față de binele societății. Este un obiectiv ambițios, spre care privim cu încredere, români din țară și din diaspora.

         Românii din afara granițelor reprezintă o prețioasă resursă, o componentă importantă a societății noastre, față de care statul și autoritățile române au multiple responsabilități. Suntem responsabili să restabilim cu diaspora o relație corectă, fundamentată pe respect și adevăr. Una dintre primele măsuri luate după preluarea guvernării a fost desecretizarea raportului privind intervenția jandarmilor la protestul din 10 august 2018, moment ce a reprezentat o palmă usturătoare pentru democrație și pentru respectarea drepturilor cetățenilor.

         Este nevoie de coerență și eficiență în politicile adresate românilor din afara țării, motiv pentru care am înglobat în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni organismele și instituțiile care se adresează comunităților din diaspora.

         Faptul că românii care muncesc, trăiesc și studiază peste hotare, atât în diaspora românească, cât și în comunitățile istorice, doresc să contribuie și să aibă un cuvânt de spus în privința destinului României este benefic pentru întreaga societate. Această implicare trebuie să aibă un răspuns instituțional adecvat, iar creșterea numărului de reprezentanți ai diasporei în Parlamentul României este o măsură firească, pe care dorim să o punem în aplicare. Așa cum la fel de firească și așteptată este schimbarea modului de a face politică și politici în România, de a guverna transparent, responsabil, eficient, în deplin respect față de lege și față de binele societății.

         Este important să înțelegem că migrația fără precedent a românilor a fost determinată nu doar de obținerea unor venituri mai mari. Cauza este complexă:  respectul instituțiilor și al statului față de cetățean, pe care, de multe ori, românii nu l-au simțit în ultimii 30 de ani; este vorba despre oportunitățile din educație, pe care sistemul românesc nu le-a oferit tuturor în mod nediscriminatoriu, despre calitatea serviciilor de sănătate, despre oportunitățile de carieră, în economie și în alte domenii de activitate în societate.  Sunt așteptări firești, prea mult tăgăduite, care trebuie să primească răspuns de la un stat responsabil în relația cu cetățenii săi, indiferent că au ales să trăiască în țară sau în afara granițelor. Doresc mult succes Convenției Românilor de Pretutindeni! La mulți ani, români! La mulți ani, România!”. 

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support